• image
  • image
  • image
  • image
Previous Next

GreekEnglish
21Ιουλ2017

Σεμινάριο: Υπαίθρια Εκπαίδευση  21 -24 2017  Ιουλίου

Εκπαίδευση και μάθηση σε σχέση και συνάρτηση με το τοπίο

 

eikona«Μαθαίνοντας εμπειρικά βάσει τόπου…»

«Εργαζόμενοι στην ύπαιθρο με την ‘ψυχή στο χώμα’…»

«Ταξιδεύοντας στον χρόνο σε αρχαιολογικούς τόπους…»

«Περπατώντας στο μονοπάτι της γνώσης…»

Με χαρά σας προσκαλούμε στο νέο μας σεμινάριο για το 2017 στην Υπαίθρια Εκπαίδευση (Υ.Ε), στο Ελπιδοχώρι.
Για δεύτερη συνεχή χρονιά θα συναντηθούμε και θα ανταλλάξουμε γνώσεις για την υπαίθρια εκπαίδευση και τους τρόπους με τους οποίους οι εκπαιδευτικοί μπορούν να την χρησιμοποιήσουν σαν μαθησιακό εργαλείο. Μέσα στην υπέροχη φύση στο Ελπιδοχώρι, ανάμεσα σε βουνά και ιστορικούς τόπους, θα διδαχθούμε τις αρχές της Υ.Ε, βάζοντας τα χέρια στο χώμα, αποκτώντας έτσι εμπειρία ως μαθητές οι ίδιοι ξανά συνδυάζοντας επιστημονική γνώση με πράξη.
Ερμηνεύοντας το πως το τοπίο μας προσφέρει διδακτικό υλικό, θα περάσουμε λίγες μέρες στην φύση, θα εργαστούμε σε ομάδες, θα μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, δίνοντας τροφή για σκέψη και περαιτέρω συζήτηση στο τέλος της ημέρας, συλλογιζόμενοι γύρω από το τραπέζι και δημιουργώντας πολύτιμες σχέσεις.
Τοπικές, χωρτοφαγικές συνταγές και κρασί θα κάνουν την εμπειρία μας αυτή ακόμα πιο υπέροχη - το εγγυόμαστε.
Όσοι συμμετείχαν στο περσυνό πρόγραμμα γνωρίζουν εν μέρει τα παραπάνω. Ανυπομονούμε να σας συναντήσουμε στο Ελπιδοχώρι.
Φέτος, το τετραήμερο παιδαγωγικό μας σεμινάριο είναι δυνατό να επεκταθεί και με ένα τριήμερο κατά το οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν περισσότερο, να κολυμπήσουν και να περιηγηθούν στις τοπικές διαδρομές και μονοπάτια της ευρύτερης περιοχής, επισκεπτόμενοι τόπους και μνημεία ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας μέσα σε θαυμάσια φύση.
 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των σεμιναρίων, πατήστε εδώ

   Για πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο του σεμιναρίου, πατήστε εδώ.
 

Μικρό βίντεο παρουσίασης 

Γενικά, η Υ.Ε είναι μία παιδαγωγική προσέγγιση και διαθεματική μεθοδολογία που αποσκοπεί στην δημιουργία εκπαιδευτικών πλαισίων σε περιβάλλοντα εκτός της παραδοσιακής τάξης. Χάρη στην αλληλεπίδραση της εμπειρίας και της ενδοσκόπησης η Υ.Ε αποτελεί συμπλήρωμα των παραδοσιακών μεθόδων εκπαίδευσης καθώς αναδεικνύει πως η εμπειρία στο φυσικό περιβάλλον μας μπορεί και διαμορφώνει μία βάση για μάθηση.
Καθιστώντας το παγκόσμιο και συνάμα τοπικό φάσμα ορατό στις ανθρώπινες κοινωνίες πληρείται η βασική έννοια που προωθεί υπευθυνότητα σε θέματα υγείας, της ταυτότητας του πολίτη και βιωσιμότητας.

Πηγή:Outdoor Education

 


 


Μαρτυρίες από συμμετέχοντες εργαστηρίου 2016


 

 

Περισσότερες πληροφορίες

   

  Διάρκεια:

Το σεμινάρίο θα διεξαχθεί εντός τεσσάρων (4) ημερών με τρεις (3) διανυκτερεύσεις στον χώρο του κτήματος. 
Η προσέλευση προτείνεται να ολοκληρωθεί στις 15:00μμ τη Παρασκυή 21/07/2017
Η λήξη της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις
15:00 το μεσημέρι της Δευτέρας 24/07/2017 

 

  Κόστος συμμετοχής:

 

 Το κόστος συμμετοχής του εκπαιδευτικού μέρους του σεμιναρίου 150€ περιλαμβάνει:

• Διαμονή στο καταφύγιο του Ελπιδοχωρίου (κοινοβιακού τύπου)
• Πλήρη διατροφή.
• Διδακτική Θεωρία
• Πρακτικά εργαστήρια και ομαδικές δραστηριότητες ανάλογες με την διδασκόμενη μεθοδολογία
• Εκπαιδευτική εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών με ειδικευμένο ξεναγό
• Πιστοποιητικό παρακολούθησης σεμιναρίου

 

 
 
 

 Γιά εγγραφή και περισσότερες πληροφορίες εποκοινωνήστε μαζί μας στο email:    

contact@hopeland.gr

 


 

  Διατροφή 

Τα γεύματα θα είναι επί το πλείστον χορτοφαγικά και παρασκευάζονται με αγνά τοπικά προϊόντα αλλά και εποχιακά αγαθά του κτήματος.
Οι συμμετέχοντες παρακαλούνται να ενημερώσουν τους διοργανωτές για  οποιονδήποτε τροφική ή άλλη αλλεργία.

 

 

 

 

Βιογραφικά εισηγητών

Eva Kätting

Με αρχικές ακαδημαϊκές σπουδές στην Κοινωνιολογία και την Στατιστική, έτρεφα ήδη από νωρίς ενδιαφέρον για την διδασκαλία και την μάθηση. Στην προσπάθειά μου να επιλέξω μονοπάτι εργάστηκα ως αναπληρώτρια καθηγήτρια για μερικά χρόνια με αποτέλεσμα να καταλήξω στο ότι η διδασκαλία είναι σίγουρα η πιο ενδιαφέρουσα και ανταποδοτική εργασία που μπορεί να έχει κάποιος. Αφού πήρα το πτυχίο μου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και την Σουηδική ως δεύτερη γλώσσα εργάστηκα ως δασκάλα συνεχίζοντας παράλληλα την γλωσσολογική μου κατάρτιση. 

Ύστερα από μερικά χρόνια ως δασκάλα αποφάσισα να συνδυάσω τα δύο μεγάλα μου ενδιαφέροντα, την υπαίθρια διαβίωση και την γλωσσολογία, φοιτώντας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Υπαίθρια Εκπαίδευση του πανεπιστημίου Linköping. Απόφοιτη πλέον, εργάστηκα ως εισηγήτρια στο Εθνικό Κέντρο Υπαίθριας Εκπαίδευσης, στο ίδιο πανεπιστήμιο. Συνέχισα την εργασία μου αυτή για σχεδόν έντεκα χρόνια και ως επί το πλείστον για το διάστημα αυτό ήμουν υπεύθυνη του προαναφερθέντος προγράμματος. Κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια να πείσω τους συνανθρώπους μου πως η εκμάθηση γλωσσών μπορεί να διεξαχθεί και στην ύπαιθρο με μεγάλη εξίσου επιτυχία. Παραδοσιακά, πρωτοστατούσε η εκμάθηση των μαθηματικών και γενικά των φυσικών επιστημών στα πλαίσια των εκπαιδευτικών μεθοδολογιών στην ύπαιθρο. Σήμερα πλέον υπάρχουν πολλά επιστημονικά δεδομένα που ενισχύουν την άποψη πως η εκμάθηση της γλώσσας μπορεί να έχει επιτυχία και μέσω των υπαίθριων διδακτικών μεθόδων.

Παράλληλα, συμμετείχα σε διάφορα προγράμματα με συνδιοργανωτή και σπόνσορα την Ευρωπαϊκή Ένωση, το τελευταίο εκ των οποίων εστίαζε στην μάθηση και την ένταξη μέσω φυσικών και πολιτιστικών επαφών (LINK). Το εν λόγω πρόγραμμα είχε τεράστια επιτυχία με αποτέλεσμα την εκμαίευση πολλών χρήσιμων ιδεών και ασκήσεων οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορους τύπους εκπαίδευσης και ένταξης σε σχολεία και στα πλαίσια εθελοντικής εργασίας με νεοαφιχθέντες μετανάστες από το εξωτερικό.

Σήμερα, μερικώς συνταξιοδοτημένη πλέον, συνεχίζω το διδακτικό μου έργο μέσω εισηγήσεων και εργαστηρίων χάρη στα οποία μπορώ να εμπνέω και να εκπαιδεύω δασκάλους και άλλες ομάδες με ενδιαφέρον στο θέμα μας. Είναι πάντα υπέροχο να συνευρίσκομαι με ενεργητικούς ανθρώπους και να μοιράζομαι γνώση και εμπειρίες.

 


 

 Anna Gkirmpa

Με βασικές σπουδές στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2009), ξεκίνησε η εκπαιδευτική δράση της Άννας Γκήρμπα. Τα τέσσερα χρόνια εργασίας σε τμήματα ένταξης διαφόρων σχολείων της Ελλάδας ακολούθησαν οι σπουδές στην Σουηδία.

Με την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού προγράμματος "Οutdoor Education and Outdoor Life" το 2014, στο Πανεπιστήμιο του Linköping, της δόθηκε η ευκαιρία να εντάξει στην ακαδημαϊκή της θεώρηση και την μεγάλη της αγάπη, την χειροτεχνία. Αν και προϋπήρχε το ενδιαφέρον για την σημασία και τον ρόλο της χειροτεχνίας για ένα αναθεωρημένο εκπαιδευτικό μοντέλο βάσει φυσικότερων προτύπων, η ερευνητική προσέγγιση που αναπτύχθηκε επί του θέματος μέσω των μεταπτυχιακών σπουδών της, γέννησε μία νέα προοπτική.

Επάνω σε αυτήν ακριβώς την προοπτική θα χαρεί να καλλιεργήσει, μεταξύ άλλων, τα όσα εμπνέει η Υπαίθρια Εκπαιδευτική Μεθοδολογία, παρέα με τους  υπόλοιπους συμμετέχοντες του σεμιναρίου αυτού. Αυτή τη στιγμή η Άννα εργάζεται σε σχολείο της Σουηδίας και παρακολουθεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη χειροτεχνία υφασμάτων.

 

 

  

  


Ευρύτερη περιοχή

 

Μόλις 150 χιλιόμετρα νότια της Αθήνας το Ελπιδοχώρι είναι ιδανικό για ημερήσιες εκδρομές και εξορμήσεις στη ευρύτερη περιοχή, χάρη στην προνομιακή θέση του.

Σε μια απόσταση 20 χιλιομέτρων μπορείτε να βρείτε μια πληθώρα τοποθεσιών με ιστορική σημασία ή με φυσική ομορφιά όπως :

- Το πλήρως λειτουργικό αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου με την εκπληκτική ακουστική του. Είναι χωρητικότητας 15.000 ατόμων και κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται παραστάσεις.

- Οι αρχαίες Μυκήνες. Υπάρχει ένα μονοπάτι στο Ελπιδοχώρι το οποίο μας οδηγεί κατευθείαν εκεί. Ίσως θα μπορούσατε να μας βοηθήσετε να βάλουμε σήματα και ταμπέλες στην διαδρομή.

- Αρχαία Νεμέα. Το σημείο όπου συντελέστηκε ένας από τους άθλους του Ηρακλή.

- Οι πανέμορφες παραλιακές πόλεις του Άργους, του Ναυπλίου και της Κορίνθου.Όλες με βαριά ιστορία που χάνεται στα βάθη της αρχαιότητας με υπέροχη φυσική ομορφιά και φανταστικές γαλάζιες ακτές.

 

   
   

 

 

 

 

Για την καλύτερη εμπειρία σας ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies